Sous-vide ten termin brzmi egzotycznie dla większości z nas. Pochodzi z francuskiego i oznacza w dużym uproszczeniu gotowanie w próżni. do niedawna była zarezerwowana dla profesjonalistów, urządzenia do sous vide były zarezerwowane dla profesjonalistów. Na szczęście w ostatnim czasie to się diametralnie zmieniło.

Gotowanie przez przypadek

Choć pojęcie sous-vide uznaje się za stosunkowo technikę kulinarną to tak naprawdę ma ona już dobre czterdzieści lat. Wymyśl ją szef kuchni Georges Pralus. Oczywiście przez przypadek. Pewnego dnia chciał on przygotować gęsie wątróbki. Po czasie stwierdził, że danie znacznie zyskało na smaku.

Ile to kosztuje?

Jeszcze kilka lat temu była to technika gotowania niedostępna dla amatorów. Urządzenia do sous vide były bardzo drogie i przede wszystkim bardzo nieporęczne. Na szczęście to się zmienia i potrzebny sprzęt możemy kupić już za kilkaset złotych.

Może się wydawać, ze to spora kwota pieniędzy. Z jednej strony trudno się nie zgodzić z takim stwierdzenie, ale inwestujemy w nasze zdrowie. Wszak już lata temu udowodniono, że dieta ma przeogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Po drugie sprzęt dobrej jakości z pewnością będzie nam służył przez wiele, wiele lat. A więc zakup urządzeń do sous vide możemy traktować jak inwestycję.

Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują swoje właściwości smakowe i zdrowotne.W zależności od rodzaju żywności temperatury gotowania są różne:
– cielęcina – od 65 do 68°C
– wołowina – od 58 do 60°C
– wieprzowina – od 65 do 66°C
– drób – od 65 do 71°C
– warzywa – od 80 do 85°C
– ryby – od 58 do 60°C

A więc są to zdecydowanie niższe temperatury niż w przypadku tradycyjnego gotowania. Z drugiej strony przygotowując potrawy tą techniką musimy uzbroić się w ogromną cierpliwość, jedno danie możemy przygotowywać kilkanaście godzin, a nawet dwie doby. To robi wrażenie chyba na każdym z nas…

Weganie i wegetarianie

Urządzenia do sous vide to świetna inwestycja dla całej rodziny, nawet jeśli jedna osoba na co dzień nie spożywa produktów pochodzenia zwierzęcego. Każdy produkt pakowany jest w oddzielną torebkę, a więc smaki nie mieszkają się. Możemy razem przygotowywać bardzo różne potrawy, również dla alergików…

Urządzenia do sous vide znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here